Tedy Necula

Imaginea de sine – TedyNecula.com

 

Auzim mereu de ea. Si uneori nu ne intereseaza prea tare. Seamana unui concept nou, modern, abstract ca toate celelalte. Dar defapt e una din cele mai importante parti ale personalitatii fiecaruia. Imaginea de sine ne ajuta sa evoluam. Reprezinta defapt felul in care ne vedem noi, pe noi! De multe ori se evita discutia despre imaginea de sine pentru ca se confunda cu lauda de sine… care nu aduce-a bine (personal am dubii despre asta, intr-o anumita masura).

 

Cum te vezi? Nu vorbesc de o analiza cu puncte tari si slabe care sa te incadreze in statistici. Vorbesc uman, natural, cum te vezi? Ce iti place la tine? Cat conteaza pentru tine felul in care te vad ceilalti? De care parti ale tale (fizice, interioare, etc) se leaga felul in care te vad ei? Imaginea de sine ti-o construiesti singur, zi de zi, te ajuta in ceea ce iti propui. E important sa fie o imagine pozitiva! E important in acelasi timp sa fie reala.

 

Se compune din mai multe parti: Imaginea fizica. Cum te vezi tu in oglinda, nu cum te vede oglinda pe tine. Gaseste-ti aspectele bune ale fizicului tau. Nici nu incape vorba de complexe sau frustrari… Evident, poti sa vrei sa evoluezi si la capitolul asta. Dar tine minte, tu ESTI ASA CUM TE VEZI! Daca ai fi cu totul altfel, nu ai mai fi tu. Imaginea ta in raport cu ce vrei sa fii. Din nou, nu te pune neaparat pe o scara! In schimb stabileste-ti urmatorul prag. Si vezi cat mai ai pana la el si ce trebuie sa faci ca sa ajungi la el. Imaginea asta se leaga mult de increderea in tine. Iar daca partea asta iti lipseste nu te multumi cu gandul ca o gramada nu au incredere in ei. Daca nu ai, fa-ti-o! Creeaza, scrie, fa lucruri, fii productiv! Asa se construieste si o baza a cunoasterii, si o experienta profesionala/artistica/ de comunicare/de viata. Ca sa stii daca poti face ceva, mai intai trebuie sa faci! Si e important sa faci ce iti place! Nu te teme ca dai gres. O sa dai. Daca nu ai da, nu ti-ai insusi experienta. Crezi ca geniile, care fac totul perfect din prima, au vreun farmec pentru ele? Se poate sa aiba, in cazul in care isi seteaza pragul mult mai sus, Asadar imaginea ta cu ce vrei sa fii si sa faci, se construieste fiind si facand!

 

Imaginea ta in raport cu ceilalti. Imaginea sociala. Cum te vezi tu in raport cu oamenii de langa tine? Cine te atrage? Pe cine vrei sa ai alaturi in diverse circumstante. Ce atribute va seamana si ce atribute vrei sa iti insusesti de la ei? Construiesti aici imaginea pe care tu o lasi sa o vada ei. Intelegi procesul? De la tine pleaca. Aici intervine felul in care comunici. Cat de deschis esti. Ce atitudine ai fata de lume, oameni, fata de viata ta de zi cu zi! Nu esti singur pe pamant, ai oameni la cel putin jumate de metru de tine, oameni care te vad, dar trebuie sa ii ajuti sa te vada corect. Prin ce si cum transmiti, prin cum te comporti, prin energia ta zilnica, imaginea ta de sine influenteaza actiunile sau reactiile celorlaltii asupra ta.

 

Este evident ca pentru a-ti construi aceasta imagine puternica, conteaza oamenii din jurul tau. Insa daca atitudinea lor initiala nu este cea prielnica tie, nu trebuie sa te macine, tu ii schimbi pe ei, nu ei pe tine! Eu am noroc de oameni care ma sustin si ma suporta indiferent de gargaunii pe care ii am in cap, sau de starile mele schimbatoare. Pe langa noroc, atrag in jurul meu, oamenii a caror energie pozitiva ma face deopotriva puternic si fericit. Incerc sa le dau in schimb acelasi lucru, incredere si energie.

 

Imaginea de sine are mult de-a face cu creativitatea. De aceea, gandeste-te putin, ai un blog, un facebook sau un twitter? Daca ai, ce obisnuiesti sa scrii pe ele? Ce anume din tine, ajunge in mesajul sau articolul care te reprezinta? De ce credeti ca exista oameni care au zeci de mii de aprecieri online, nefacand nimic foarte special? Pentru ca imaginea lor despre sine, foarte puternica, inspira si da energie celor care ii cunosc chiar si numai online. Si atunci este apreciat de ceilalti si astfel evolueaza in viata si profesional si social si spiritual. Incearca sa scrii online, sau sa postezi videouri sau comentarii audio despre lucrurile care te intereseaza sau care iti plac! Fii sigur ca ai de castigat prin asta! Uneori e greu sa scrii, nu iti vine de la sine dar macar pornid de la cateva cuvinte, iti dezvolti capacitatea de a (te) comunica! Construiesti in jurul tau, o counitate de interese. sau pur si simplu faci sharing de cunostinte pe un anumit subiect. Social media, nu e doar ceva la moda, e ceva necesar si util. Imaginea ta virtuala, reflecta mult, sau ar trebui sa reflecte, imaginea ta reala.

 

Ca imaginea de sine sa fie reala, trebuie neaparat sa o cultivi. Sa te auto-educi si sa perseverezi in domeniul dorit. Sa nu astepti sa ti se dea ci sa iti creezi singur oportunitati de evolutie. Trebuie sa nu uiti de pragul urmator de care am vorbit si zi de zi sa faci un pas catre el.

 

Altminteri, pentru ca evident exista si reversul, te minti! Nu iti face o imagine falsa despre tine! Fii sincer cu tine! Ce arati celorlalti este treaba si decizia ta! Ar trebui totusi sa nu fii demagog iar ei sa vada corect ce e de vazut. Insa, peste asta, tu cu tine trebuie sa fii foarte sincer. Fii puternic si, pe langa partea buna, recunoaste la ce mai ai de lucrat. Si chiar lucreaza!

 

Poti realiza orice cu o atitudine pozitiva, corecta fata de tine. Atunci cand vei avea nevoie de sprijin, energia ta ii va atrage si pe ceilalti in jurul tau! Imaginea ta va da de inteles tuturor ca esti un om puternic in care investitia aduce si un castig inapoi, investitorului. Practic increderea ta in tine, dar in fortele reale ale tale, ii face si pe ceilalti sa inteleaga cu ce fel de om au de-a face.

 

Atunci cand ai un caracter tare, bine format, vei da putere si celorlalti, prin exemplul tau. Automat, fara sa faci ceva special, ii inspiri, le dai pofta de viata. Si asta e cel mai important lucru, ajutandu-te pe tine ii ajuti pe ceilalti.

 

Asa ca, exerseaza-ti imaginea! Persevereaza in ce faci, ai grija de atitudinea si de energia ta. Si nu uita de oamenii de langa tine. Ai grija ca, intarindu-te pe tine, sa nu devii egoist ci din contra sa poti sa dai celorlalti ceva din tine.

 

In final iti propun un exercitiu pe care il poti face zilnic. Iti voi spune un cuvant si maxim 5 secunde, dar maxim, nu mai mult, pentru ca ai nevoie de prima imagine instinctiva, gandeste-te ce reprezinta pentru tine. Asadar, ce este un Cucushpringel-cu-Tzumbaishpil? Te-ai gandit ce este, cum arata, ce face si care sunt principalele caracteristici? Acest Cucushpringel-cu-Tzumbaishpil este o proiectie pura derivata din imaginea ta de sine. Are ceva evident sau – de cele mai multe ori – neevident, din ceea ce esti sau cum te simti. Dar mai bine zis, are ceva din cum te vezi tu. Gandeste-te! Se schimba odata cu evolutia ta.