Parteneriat Commundo

Parteneriatul Commundo – Chance for Life sau cum a inceput aventura romano-olandeza

Deşi vara poate fi considerată o perioadă de relaxare, cu vacanţe lungi şi concedii pe măsură, totuşi activităţile sociale şi proiectele de voluntariat nu contenesc să apară. Pe 16 iulie 2011, în oraşul din inima ţării – Braşov – a început un nou proiect al fundaţiei Chance for Life în parteneriat cu organizaţia Commundo din Olanda. Este deja al treilea an consecutiv când fundaţia Chance for Life, susţinută de Biblioteca Judeţeană ”George Bariţiu” din Braşov, derulează proiectul de teatru social ”Volunteering for ALL”.
Invitaţii speciali ai acestui proiect sunt cei zece voluntari olandezi, dintre care cinci cu dizabilităţi motorii şi 5 însoţitori, care, împreună cu voluntarii români vor prezenta în săptămâna 25 – 30 iulie 2011 o serie de piese de teatru social. Surpriza de anul acesta o reprezintă cei trei tineri din Algeria şi Nigeria, care s-au alăturat voluntarilor români pentru a reuşi să transforme acest proiect într-un succes internaţional şi să-i aducă un ”strop” de interculturalitate.
Iuliana Dinu, coordonatoarea la nivel naţional a proiectului, ne-a destăinuit că ”cei trei voluntari din Nigeria, respectiv Algeria, studiază în Braşov şi lucrează la centrul pentru imigranţi din acest oraş. Ei îşi doresc să pună accent pe valorile umane, multiculturale, pe lupta împotriva discriminării şi mai ales pe responsabilitatea socială.”

Proiectul ”Volunteering for All”, finanţat prin programul Youth in Action (European Voluntary Service al Comisiei Europene), organizează, pentru voluntari, un training de teatru social, unde se dezbate problema cetăţeniei europene, a identităţii culturale, a stereotipurilor, grupurilor discriminate şi a prejudecăţilor din societăţile olandeză şi românească. Scopul acestor spectacole de teatru social este sensibilizarea spectatorilor faţă de situaţiile de discriminare şi consecinţele acestora.
Aventura a început odată cu inaugurarea Fundaţiei Chance for Life în anul 2000. Organizaţie neguvernamentală, Chance for Life are misiunea de a dezvolta comunităţile din România, susţinând educaţional, emoţional şi social, copiii şi tinerii. Astfel, îşi propune să formeze spiritului civic al copiilor si să dezvolte dorinţa şi capacitatea acestora de a se implica în viaţa comunităţilor în care trăiesc.

Pe de altă parte, Fundaţia Stichting Commundo este o organizaţie non-profit olandeză, care organizează programe în care participanţii desfăşoară munca de voluntariat în ţări emergente din toata lumea. Aceasta le oferă oamenilor oportunitatea unică de a participa la un proiect comunitar de valoare precum şi de a călători în locuri aventuroase şi de se dezvolta personal, de a se implica activ în comunităţi si culturi diferite şi de a acumula o mai bună înţelegere a altor lumi.
Tot Iuliana Dinu, coordonatoarea naţională a proiectelor Chance For Life, ne-a asigurat că ”tinerii olandezi, împreună cu cei din Braşov, sunt realmente încântaţi de acest proiect, mai ales că nu cunoşteau această metodă, este o noutate şi pentru ei şi, de asemenea, îi motivează fantastic!”
de Ioana Raluca Zamfir