Expert TEAM

Adelina Cirstea

Doamna business networking-ului romanesc,
Adelina Cirstea – iti multumim ca esti YUUB!

 
Auzisem numele ei in diverse cercuri ale oamenilor de afaceri din Bucuresti. Se vorbea cu respect si cu o imensa admiratie despre aceasta doamna a Business Networking-ului romanesc, insa momentul in care am cunoscut-o a fost, cu adevarat, un moment special.
 
In cadrul unei intalniri YUUB, care a avut loc la inceputul lunii septembrie, doamna Adelina Cirstea s-a prezentat simplu, direct si convingator „Ma numesc Adelina. Cu ce pot eu sa va fiu de ajutor?”
 
De aici si pana la povestea ei de viata, plina de evenimente remarcabile, nu a mai fost decat un pas! Adelina Cirstea s-a pregatit in liceu, timp de doi ani de zile, pentru a da admiterea la Facultatea de stomatologie. In timpul examenului, la prima proba – anatomie, i s-a facut rau. A lesinat chiar acolo, in sala de examinare, a mai stat o ora ca sa-si revina, apoi a plecat din examen. Notele mari la fizica si chimie nu au ajutat-o prea mult, avea nevoie de medie mare, pentru ca altfel nu putea intra la Facultatea la care isi dorea.
 
Acest lucru a determinat-o sa se reorienteze. O vara intreaga s-a pregatit la matematica, pentru a intra la Facultatea de Energetica. Si a reusit cu brio! Pe vremea aceea, se construia si se moderniza sectorul agricol Ilfov, astfel incat tanara absolventa a ajuns sa bata la picior zeci de comune, prin noroi, incaltata cu cizmele de cauciuc si desenand retelele de joasa si inalta tensiune.
 
Dupa anii ’90, imediat dupa Revolutie, Adelina si-a dat seama ca ingineria nu este ceea ce-si dorea sa faca in viata cu adevarat. A urmat o perioada tulbure, in care ea a ramas mereu deasupra tuturor problemelor si s-a adaptat excelent la noua economie de piata. Cea mai buna „scoala” de PR si management au reprezentat-o cei peste13 ani pe care i-a petrecut ca superviser si apoi ca manager , in lumea cazinourilor internationale. Datorita profilului slujbei, a fost nevoita sa gestioneze fiecare client in parte, indiferent din ce categorie, rasa sau nivel de cultura ar fi provenit si sa-l faca sa revina cu placere in acel loc. Adelina a fost prima romanca si prima femeie cu functie de conducere in managemnetul cazinourilor din Romania.
 
Trecerea de la cazino la ceea ce face astazi – comunicare si strategie de business – a fost dezamagitoare, dupa cum marturiseste chiar ea: „Sunt un om care pretuieste loialitatea si corectitudinea. In momentul in care s-a realizat schimbarea de domeniu, aceste valori n-au mai insemnat nimic pentru cei din jurul meu. Trecerea era necesara, dar m-a durut ca s-a intamplat asa.”
 
In schimb, a intrat intr-o lume complet noua, a domeniului financiar-bancar si consultanta financiara. Despre perioada in care a lucrat la ING, Adelina isi aduce aminte ca „am redescoperit abilitatile native de comunicare si vanzare si din acel moment, din 2002, nu am facut altceva decat sa ma perfectionez. Imi place sa invat, sa aflu lucruri noi si sa incerc sa le pun in practica. Mi-am dat seama ca pot gasi cu usurinta solutii si oportunitati (insa, nu neaparat pentru mine!). Imi e mai usor sa fiu obiectiva si sa gasesc solutii pentru altii. In ultimii ani m-am specializat in consultanta antreprenoriala si pot spune ca astazi sunt business developer in deplinatatea cuvantului.”
 
Cine o cunoaste pe Adelina, stie ca aceasta se implica doar in proiectele care ii merg la inima. O atrag mult mai mult conceptele de antreprenoriat social, decat cele de pe partea de corporate. Se poate spune ca este pragmatica dar, in acelasi timp, in adancul sufeltului are aerul unui idealist convins. Iar astazi, mai mult decat oricand, Adelina se afla in faza in care ofera mult, fara sa astept ceva inapoi.
 
Adelina Cirstea este YUUB!
 
Providenta a jucat un rol important in intalnirea pe care am avut-o noi, cei de la YUUB, cu Adelina. In acea zi de septembrie, ea a ajuns sa-l cunoasca pe Kees van der Eijk, fondatorul proiectului, intrebandu-l direct daca poate sa-l ajute cu ceva. Avea la activ campanii de voluntariat realizate in nume propriu („Fii parintele meu pentru o zi”), deci i-a fost foarte usor sa se adapteze si sa adere la conceptia YUUB cu toata inima.
 
„Sunt YUUB DEOARECE STIU CE INSEAMNA SA AI O DIZABILITATE. Desi mie mi-a fost foarte greu sa inteleg si sa-mi accept pierderea vederii, cred ca sunt suficient de matura si realizata incat sa-i ajut si pe altii sa treaca peste dizabilitatile lor. Sunt YUUB deoarece cuvantul “imposibil” nu exista la mine in vocabular, nu pot sa las pe altii sa-mi rezolve o problema, vreau si simt nevoia sa ma implic in tot ceea ce-mi propun. Cred cu tarie ca, printr-o promovare a valorilor selectate din randul comunitatii persoanelor cu handicap, vom face lumea sa inteleaga ca HANDICAP inseamna o altfel de abilitate! „Handicap” inseamna PUTERE, DECIZIE SI AMBITIE!”